Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Als leidinggevende ben je in staat om negatieve...

Als leidinggevende ben je in staat om negatieve overtuigingen te doorbreken

Als leidinggevende ben je in staat om negatieve overtuigingen te doorbreken

In organisaties waar hiërarchie een rol speelt of ervaringen uit het verleden niet positief zijn, kan jezelf uitspreken een hele uitdaging zijn. De moed die nodig is om juist dan als medewerker van je te laten horen, moet je als leidinggevende niet onderschatten. 

Als jij als leidinggevende jezelf bewust bent van de historie en cultuur in jouw organisatie ben je in staat om negatieve overtuigingen te doorbreken. Door in jouw gedrag en communicatie consistent te zijn, bouw je aan vertrouwen en veiligheid. Dat betekent in de praktijk dat je soms moet toegeven dat je iets niet mooier kan maken dan het is. Je gesprekspartner voelt echter meteen of dat wat je zegt klopt. De waarheid is altijd beter te verdragen dan gebakken lucht. Het is het verschil tussen je wel of niet gerespecteerd voelen als mens. 

Slecht nieuws brengen is een verantwoordelijkheid die hoort bij de rol van leidinggevende. Vind je het lastig om aan dat deel van je rol invulling te geven, schrijf dan dat wat je wilt vertellen eerst uit voor jezelf, lees het daarna hardop voor en voel wat het met je doet. Je kan ook altijd oefenen met iemand die je vertrouwt. Vraag die persoon om naar je te luisteren en feedback te geven, zo start je je gesprek goed voorbereid.