Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Blog: Rijk

Blog: Rijk

Blog: Rijk

Ineens schieten de tranen in mijn ogen. Het besef van hoe rijk en gelukkig ik ben, dringt ineens tot me door terwijl ik de laatste Sinterklaas-kadootjes sta in te pakken. Mijn allerliefste stuurt een whatsappje door van zijn dochter, ‘Heb jij ook zo’n zin in vanavond papa? Ik wel.’, gevolgd door heel veel kusjes, hartjes en andere emoticons die opwinding en liefde weergeven.

Ik had niet kunnen bedenken dat mijn leven er ooit zo uit zou zien. Een lieve man, twee bonuskinderen, een succesvol eigen bedrijf waarin het gaat om dat waar ik in geloof… een aangenamere zakelijke wereld. Ik ken nog zo goed het gevoel van eenzaamheid en het grote verlangen naar me geliefd voelen, begrepen worden en mezelf kunnen zijn met alles wat daarbij hoort.  Het leek zo ver weg, en nu is het er gewoon. De weg er naartoe was niet makkelijk, maar heeft me veel gebracht. Vooral het inzicht dat het gaat om de reis en niet om de eindbestemming, geeft veel rust.

De kracht van kwetsbaarheid
Ik heb altijd gedacht dat ik er pas toe deed als ik mezelf bewezen had door resultaat te laten zien. Tot die tijd probeerde ik onzichtbaar te zijn en uitdagingen op weg naar het resultaat vooral zelf op te lossen. Dit vanuit de gedachte dat hulp vragen een vorm van falen betekende. Inmiddels weet ik dat het tegenovergestelde waar is. Door mezelf te laten zien op weg naar het resultaat, door hulp te vragen aan anderen en samen te werken bereik ik veel meer.

De effecten van het alleen willen doen, kom ik vaak tegen in mijn dagelijkse werk. Mensen lopen vast omdat ze niet meer weten hoe ze het anders moeten doen, proberen steeds meer om het zelf op te lossen, gaan meer werken of trekken steeds meer verantwoordelijkheden naar zich toe. Ze voelen zich steeds onzekerder, gaan steeds krampachtiger functioneren met als resultaat dat de omgeving steeds kritischer wordt en er een negatieve spiraal ontstaat. Als dit proces niet wordt gekeerd, is de kans groot dat iemand wordt bevestigd in zijn eigen angst en onzekerheid, omdat het resultaat niet wordt behaald en hij daar op wordt aangesproken. ‘Zie je wel, ik heb het niet goed gedaan, ik ben niet goed genoeg voor deze functie.’, is dan de uitkomst van de interne dialoog.

Risico
Niets minder is waar. Om tot resultaat te komen, verwacht niemand dat je het allemaal alleen doet. Dat is niet wat verantwoordelijkheid nemen betekent. Hulp vragen en samenwerken, je omgeving deelgenoot maken van het proces op weg naar het resultaat, dat is wat er van je verwacht wordt. Net als je grenzen aangeven en voor jezelf zorgen. En ja dat is spannend, want je weet niet hoe de ander reageert. Daarom voelt het alsof je het risico neemt om iets kwijt te raken. Het enige wat je echter kwijt kan raken, is jezelf. En dat is vast niet wat je wilt.

Mijn ervaring is, dat jezelf uitspreken vaker positief dan negatief uitpakt. Dus ga ervoor. Spreek je uit, zodat je gedachten bespreekbaar worden, je er afspraken over kunt maken en je weet waar je elkaar op kunt aanspreken. Het is echt de moeite waard. Jij bent het waard!

Hartelijke groet,

Rianne