Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Feedback geven, is iets anders dan kritiek geven

Feedback geven, is iets anders dan kritiek geven

Feedback geven, is iets anders dan kritiek geven

Feedback geven is heel iets anders dan kritiek geven. Kritiek geven impliceert dat de één het beter weet dan de ander. Heel gevaarlijk omdat het vergelijking oproept, jij weet het beter dan ik, iets wat heel snel leidt tot destructieve gevoelens als schaamte. Dat ik het beter zou weten dan de ander, is natuurlijk helemaal niet zo. Ik heb wellicht andere ervaring en kennis, kan vanuit mijn bril kijken naar iets wat iemand heeft gemaakt, maar dat maakt mijn input niet beter. Uiteindelijk gaat het er nog steeds om wat jij doet met de input die jij krijgt. Want je hoeft niets te doen met de feedback die je krijgt. Je mag deze ook naast je neerleggen. 

De feedback checklist van Brené Brown is een erg waardevol hulpmiddel voor iedereen die feedback op een constructieve manier wil inzetten. Hij is gratis te downloaden op haar site https://brenebrown.com/downloads/ net als heel veel andere waardevolle documenten. Deze checklist maakt heel mooi duidelijk wat de uitgangspunten voor alle partijen moeten zijn, wil je op een constructieve manier feedback kunnen geven en ontvangen. 

En bedenk je, ben je nog niet zo ver om op die manier met elkaar het gesprek te voeren, heb het daar dan over. Het kan het begin zijn van constructieve feedback.