Menu

Hoe schaamte positief uit kan pakken

Hoe schaamte positief uit kan pakken

Het was lang geleden dat ik het zo had gevoeld, schaamte. Ik zat in gesprek met de directeur Marketing & Sales van een grote internationale organisatie en zijn HR Manager. Onderwerp was de vraag of de Dare to Lead™ Training iets zou zijn voor zijn internationale executive team. Ons gesprek begon in het Nederlands. Ik stelde voor om te switchen naar het Engels zodat mijn gesprekspartners zich een beeld konden vormen van de kwaliteit van mijn gespreksvaardigheden in het Engels. 

Deze directeur vertelde mij vol trots en in vloeiend Engels over zijn twee dochters, zoon en hond. Dat hij voor zijn werk een aantal jaren in Duitsland had gewoond en nu alweer een heel aantal jaren hier in Nederland. Of zijn kinderen in Duitsland waren geboren vroeg ik hem. ‘Nee,’ zei hij, ‘maar ze zijn wel altijd naar een internationale school gegaan. Wij spreken thuis ook eigenlijk altijd Engels.’ Toen was het mijn beurt om mijzelf voor te stellen en terwijl ik begon te praten voelde ik mijn lijf steeds warmer worden, ik kreeg klamme handen en wist ondertussen zeker dat mijn hoofd een behoorlijk rode kleur had aangenomen. Terwijl ik mij bewust werd van alles wat er met mijn lijf gebeurde, en ondertussen doorging met mijn introductie, bedacht ik mij als eerste: ‘je hebt een schaamteaanval Rianne, geen paniek, het is ‘maar’ schaamte.’ 

Schaamte is het intens pijnlijke gevoel dat we ervan overtuigd zijn dat we niet goed genoeg zijn en daarom geen liefde, verbondenheid en erbij horen waard zijn. Het is het ongemakkelijke gevoel dat over ons heen spoelt en direct twee tapes afdraait:

  1. Ik ben nooit goed genoeg
  2. Wie denk ik wel dat ik ben?

(Bron: Brené Brown)

Niets om van in paniek te raken tijdens een sales gesprek, toch? Schaamte is zo’n ingrijpende en potentieel ondermijnende ervaring, dat hij ons mensen volledig lam kan leggen. Toch gebeurde dat niet met mij tijdens dit gesprek. Doordat ik herkende wat er met mij gebeurde, mijzelf vooraf toestemming had gegeven om mijzelf te laten zien als mens en mijn gesprekspartners had verteld over mijn waarden ‘eerlijkheid’ en ‘het verschil maken’, kon ik mijzelf gerust stellen en terug in mijn kracht komen. Aan het einde van het gesprek evalueerden we hetgeen we met elkaar hadden besproken. De feedback die ik kreeg: ‘Je Engels is meer dan goed genoeg, daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Het meeste indruk heb je op mij gemaakt met je authenticiteit. Je brengt echt in de praktijk waar je over praat. Ik denk dat jij precies bent wat ons Executive team nodig heeft. You walk the Talk.’

De moraal van dit verhaal. Doe het. Laat jezelf zien. Leer jezelf en je schaamtetriggers kennen. Laat je er niet door beheersen, maar neem de regie over je eigen leven. Het hoeft niet met grote stappen. Kleine stapjes zijn prima, zo heb ik het ook gedaan en doe ik het nog steeds. Het is echt de moeite waard.