Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Je moet durven verbinden

Je moet durven verbinden

Je moet durven verbinden

Voor de editie 'Vrouwen in Zaken' van de Hoogeveense Courant werd ook Rianne geïnterviewd. 

'Je moet durven te verbinden'
"Ik wil de zakelijke wereld aangenamer maken. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan als we de moed vinden om te verbinden." Rianne Kuik (39) uit Hollandscheveld heeft de afgelopen jaren zichzelf leren kennen en dat straalt ze ook uit. "Met mijn bedrijf K&K Connect begeleid ik bedrijven en hun medewerkers om anders naar klantgerichtheid kijken. Zo kom ik iedere dag een beetje dichter bij mijn doel."

Door Henriëtte Meppelink

Druk bellend zit ze achter haar MacBook. Naast haar staan verschillende kasten, de één met foto's erop, de ander met een beeldhouwwerk van eigen hand. En niet te missen: een foto van Rianne als klein meisje. "Deze foto gebruik ik vaak tijdens mijn werk", vertelt Rianne. "Klantgerichtheid begint bij jezelf. Jezelf en je eigen organisatie kennen met alles waar je goed en minder goed in bent, dat onder ogen zien en daar open en eerlijk over zijn. Dat valt vaak niet mee en het vraagt om kwetsbaarheid. Je moet jezelf laten zien zoals je echt bent. Daar is moed voor nodig. Toch is dat het fundament waar succesvolle zakelijke relaties op gebouwd worden. Als iedereen die 'jas' af zou gooien, wordt de wereld een stuk aangenamer. Dan weet je precies wat je aan elkaar hebt."

Dat streeft Rianne ook na in haar werk. "Ik begeleid bedrijven op het gebied van klantgerichtheid. Dagelijks kom ik bij bedrijven over de vloer waar medewerkers op de automatische piloot hun werk doen, met als gevolg teleurgestelde klanten. Ik zeg dan altijd dat de vlammetjes bij mensen gedoofd zijn. Bedrijven hebben vaak niet door wat het effect is van die automatische piloot in het contact met klanten. Wij adviseren directies en begeleiden mensen individueel of in groepen zodat de vlammetjes weer gaan branden." Daar komt de kwetsbaarheid weer terug. "Dat soort trajecten zijn vaak confronterend. Je komt jezelf tegen, maar ook de ander. Daarom heb ik ook 'durfteverbinden.nl' opgericht."
Dat Rianne kennis van zaken heeft, kan ook niet anders. Ze heeft al heel wat gedaan. "Ik heb in Groningen commerciële economie gestudeerd en ben daarna aan de slag gegaan in de buitendienst voor een internationaal bedrijf in Amsterdam. Daar werd ik niet gelukkig van. Toen heb ik de overstap gemaakt naar de uitzendbranche. Daar werd ik op mijn 34ste directeur van Receptel, een werkmaatschappij van USG People. Alles draaide hier om klantgerichtheid. Ik zou in 2011 in een andere functie beginnen, was mijn opvolger aan het inwerken, toen er een reorganisatie werd aangekondigd. Ik had de keus: of terug in mijn oude functie als directeur, of stoppen bij het bedrijf. Ik kan me die dag nog goed voor de geest halen: ik zat in de auto en de zon scheen op mijn gezicht. Ken je dat gevoel, van, er staat een trein voor mijn neus en dit is mijn kans, hier moet ik instappen. Zo'n moment was dat. Nu ik erop terugkijk besef ik dat het één van de belangrijkste momenten in mijn leven is geweest."

Rianne startte in 2012 haar eigen bedrijf en is vooral in het Westen van het land aan het werk. Toch blijft ze in Hollandscheveld wonen. "Ik heb hier samen met mijn vriend een huis en mijn familie woont hier." Naast haar werk heeft ze amper tijd voor hobby's. Toch probeert ze het wel. "Ik sport graag; ga naar de sportschool en ik loop hard. Ook geniet ik van lekker eten met vrienden of het lezen van een goed boek. En ik ben 24/7 met mijn bedrijf en 'durf te verbinden' bezig. Logisch, want het is mijn grote passie. En van passie krijg je energie."

Foto Kim Stellingwerf