Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Je verantwoordelijk voelen voor je werk beteken...

Je verantwoordelijk voelen voor je werk betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen welzijn.

Je verantwoordelijk voelen voor je werk betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen welzijn.

Bijna dagelijks kom ik ze tegen, mensen die denken dat ze het goed doen en collegiaal zijn als ze hun eigen welzijn ondergeschikt maken aan hun werk. Dat er privé van alles speelt waardoor ze ’s nachts slecht slapen, is iets waar ze hun leidinggevende en collega’s niet mee lastig willen vallen. Dat de reistijd toch wel tegenvalt en impact heeft, is iets waarover ze zwijgen. Zelf heb ik het ook lang zo gedaan. 

Dat het gebrek aan concentratie en het toenemende aantal fouten als gevolg van vermoeidheid de werkdruk in het team doet stijgen, zag ik niet. Net als de hierdoor toenemende stress bij collega’s. De impact is helemaal groot als de persoon in kwestie ziek uitvalt, hierdoor moet het werk ineens met één persoon minder worden gedaan en neemt de werkdruk in het team toe. Terwijl de ene collega ziek thuis zit en zich schuldig voelt, probeert de rest het schip drijvende te houden.

Je verantwoordelijk voelen voor je werk betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen welzijn. Maak de dingen bespreekbaar die van invloed zijn op jou, je werk en daardoor ook op je omgeving. Collega’s kunnen niet aan de buitenkant zien of het wel of niet goed met je gaat. Spreek je uit en vraag om dat wat je nodig hebt. Dat is pas collegiaal.