Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Oefening: durf te verbinden

Oefening: durf te verbinden

Oefening: durf te verbinden

Op 30 mei 2018 was durf te verbinden.nl één van de deelnemers aan de Vrouw&Visie-beurs met het thema ‘een andere kijk op ondernemen’. Een thema dat goed bij ons past. ‘Een andere kijk op ondernemen’ is precies waar ‘durf te verbinden’ over gaat. Anders durven kijken naar jezelf en de ander en daar actie aan verbinden. 

Tijdens de beurs verzorgden wij een miniworkshop die we ook hier willen delen. In deze korte oefening proberen we jou in het kort en heel klein iets te laten ervaren van het proces van durf te verbinden. Een proces dat bestaat uit vier eenvoudige stappen die als een cirkel in beweging zijn. Zie ter illustratie de afbeelding hieronder.

Ieder stapje van de cirkel vraagt om kwetsbaarheid en kwetsbaarheid vraagt om durf. Of het nu gaat om jezelf of ander leren kennen, accepteren, vertrouwen of gunnen; iedere stap in het proces van 'durf te verbinden' brengt het risico van teleurstelling of afwijzing met zich mee.

Een oefening om durf te tonen in vier stappen

Ga rechtop in je stoel zitten met je rug tegen de leuning en beide voeten op de grond. Sluit je ogen als je dat prettig vindt en neem even de tijd om bij jezelf na te gaan wat je heel graag zou willen doen of bereiken. Iets wat alleen jij zelf weet, wat je nog met (bijna) niemand gedeeld hebt. Of wat je juist met heel veel mensen deelt, maar steeds geen stap verder in komt. 

  1. Waar droom jij van, wat hoop je met jouw bedrijf, jouw werk te bereiken, wat gun je jezelf?

Schrijf dat wat het voor jou is, voor jezelf op. Het is echt voor jezelf. Maak je dus niet druk over mooie zinnen of punten of komma’s, het is echt van jou alleen. 

Terwijl je in je gedachten naar deze droom ging of wellicht tijdens het opschrijven, kwamen er toen gedachten bij je op die het realiseren van deze droom in twijfel trokken? Hele subtiele stemmetjes die zeiden, dat kan toch niet, dat is toch stom of raar, wie denk je wel dat je bent, dat is nog lang niet goed genoeg, je moet eerst nog … voordat je … kunt bereiken,... het kan van alles zijn. 

  1. Noteer ook deze gedachten voor jezelf onder de noemer, mijn belemmerende gedachten en overtuigingen zijn….

Kan je je herinneren wie deze dingen vroeger tegen je zei? Je vader of je moeder, een schooljuf, of …

  1. Wat is er voor nodig om deze gedachten los te laten? Wat heb jij dan te doen? Aan wie heb je ontrouw te zijn om trouw aan jezelf te kunnen zijn? Wat heb je vast te pakken, te accepteren of waarop heb je te vertrouwen? Noteer ook dit voor jezelf

Kijk nu eens terug naar de inzichten die je voor jezelf op papier hebt gezet. Waar zou je jezelf toestemming tot willen geven om een volgende stap te kunnen zetten? Welk oordeel over jezelf zou je willen accepteren in plaats van er tegen te vechten, waar zou je op willen vertrouwen of wat heb je nodig om jezelf de reis te gunnen? Alleen voor vandaag of misschien voor langere tijd? Wat zou je in de praktijk willen brengen?

  1. Noteer ook dit voor jezelf onder de noemer: Ik geef mezelf toestemming om … te doen, van mezelf te accepteren, op te vertrouwen.

De kracht van woorden is sterk. Helemaal als ze van binnen naar buiten gaan en aan het papier worden toevertrouwd. Nog krachtiger is het als woorden worden uitgesproken, als ze letterlijk in de wereld worden gezet. Is er iemand met wie je zou willen delen wat je net opgeschreven hebt? Deel ze dan. Ook als die persoon fysiek niet aanwezig is. Het werkt.

Nieuwsgierig naar het ontstaan van durf te verbinden.nl? Klik dan hier.