Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Oproep voor moedige mensen

Oproep voor moedige mensen

Oproep voor moedige mensen

Verborgen moed

Deze week werd ik door drie mensen geconfronteerd met mijn ‘buitenkant’. Mijn buitenkant ziet er door de ogen van anderen namelijk uit als die van een zelfverzekerde, stevige en daadkrachtige vrouw. ‘Jij weet wat je wilt, jij twijfelt nergens over, daar ben je veel te nuchter voor’, was de feedback die ik kreeg.

Ik realiseerde me daarmee dat mijn overlevingsstrategie van de afgelopen jaren succesvol is geweest. Op mijn 37e had ik alles namelijk perfect voor elkaar, zo leek het aan de buitenkant. Ik was directeur van een werkmaatschappij bij een beursgenoteerd bedrijf en had alles wat je bij een dergelijke functie verwacht: grote auto, groot huis, goed salaris met bijbehorende bonus, geweldige partner. Van binnen voelde ik me echter altijd onzeker en twijfelde ik bij alles wat ik deed of het goed genoeg was. Mijn manier om met dit gevoel van onzekerheid om te gaan, was proberen het perfecte voorbeeld te zijn voor iedereen waar ik mee werkte. Met succes.

Keuze

Er is een moment in mijn leven geweest waarop ik een belangrijke keuze heb gemaakt. Dat is het moment geweest waarop ik, na een aantal jaren de ziekte Anorexia te hebben gehad, weer besloot te gaan eten. Ik zie mezelf nog zo zitten op mijn fiets op weg van school naar huis, fietsend door het Drentse landschap met niemand om mee heen. Hardop schreeuwend ‘IK WIL ALLEEN MAAR GELUKKIG ZIJN!’ Maar ik wist echt niet hoe. Uiteindelijk vond ik mijn weg, wist een prachtige carrière te maken binnen een beursgenoteerd bedrijf. Maar nooit, echt nooit sprak ik met iemand over hoe onzeker ik me voelde. Pas nu weet ik hoe ik mezelf maar ook mijn omgeving tekort heb gedaan door niet uit te spreken hoe ik me voelde en wat ik nodig had.

Kwetsbaar

Het beeld van ‘Rianne is een sterke, krachtige vrouw’, bestaat nog steeds. Ook al laat ik tegenwoordig mijn kwetsbaarheid zien. De mensen die regelmatig mijn blogs lezen, een kijkje hebben genomen op www.durfteverbinden.nl of mijn optreden voor TEDx Maastricht in de BrainTrain hebben bekeken, weten, dat ook ik, worstel met gevoelens van schaamte en onzekerheid. Onderwerpen die een aantal jaren geleden voor mij niet bespreekbaar waren.

De Amerikaanse onderzoeksprofessor Brené Brown heeft, voor mij, met haar onderzoeken naar schaamte en kwetsbaarheid een belangrijke rol gespeeld. Haar onderzoeksresultaten hebben mij doen inzien dat de effecten van het niet bespreekbaar zijn van deze onderwerpen enorm zijn. Hoe groot is het aantal bedrijven dat worstelt met gebrek aan betrokkenheid van hun medewerkers. Hoe veel mensen gaan er wel niet met tegenzin en gevoelens van angst naar hun werk. Dit met lichamelijke en psychische klachten en soms langdurig uitvallen tot gevolg. Allemaal consequenties van het niet bespreekbaar zijn van gevoelens van onzekerheid, schaamte en angst.

Inspirerende moedige mensen

Dagelijks spreek ik mensen bij organisaties en iedere keer zie ik weer de effecten van het niet bespreekbaar maken van onzekerheid, angst, schaamte en kwetsbaarheid. Misverstanden die ontstaan omdat men denkt niet te kunnen vertellen wat er echt aan de hand is. Maar vooral ook zie en hoor ik om me heen het verlangen van velen om gewoon zichzelf te kunnen laten zien. Iedere dag merk ik meer positieve gevolgen van het tonen van mijn kwetsbaarheid. Moeilijk blijf ik het vinden om los te laten dat ik niet perfect hoef te zijn. De vrijheid die het loslaten van de perfectie met zich meebrengt, is echter groter dan de angst om mezelf te laten zien.

Het is deze persoonlijke ervaring, het verlangen van anderen en mijn geloof in een zakelijke wereld waarin schaamte, onzekerheid en kwetsbaarheid bespreekbaar zijn, wat mij heeft doen besluiten een boek te schrijven met daarin verhalen van moedige mensen.

Want hoe moedig is de moeder die na een opname op een Psychiatrische Afdeling van een ziekenhuis weer op het schoolplein staat om haar kinderen op te halen, wetende dat iedereen weet dat ze ‘zwak’ is geweest? Of de succesvolle vader die zijn zoon ziet ontsporen en dit bespreekbaar maakt op zijn werk zodat hij meer tijd en ruimte krijgt om er voor zijn zoon te zijn. Of de persoon die na vele afwijzingen op sollicitaties toch blijft solliciteren.

Oproep

Ben jij een moedig mens en zou je je door mij willen laten interviewen? Durf jij te vertellen wie je bent, waar je vandaan komt en waarom en hoe jij omgaat met jouw schaamte en onzekerheid en wat jij daar dagelijks mee doet in de zakelijke wereld? Neem dan contact met mij op via rianne@durfteverbinden.nl.

Mijn doel?
Met het boek wil ik ruimte creëren en anderen inspireren, zodat ze weten dat ze niet alleen zijn en de moed vinden om door te gaan.

Ik spreek je graag.