Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Weet jij als leider waar jij moediger in zou wi...

Weet jij als leider waar jij moediger in zou willen zijn en wat het maakt voor jou lastig maakt om hiermee aan de slag te gaan?

Weet jij als leider waar jij moediger in zou willen zijn en wat het maakt voor jou lastig maakt om hiermee aan de slag te gaan?

‘Wie wil beginnen?’, vroeg ik de deelnemers aan een leiderschapstraining. Het ging om het antwoord op de vraag: ’Waar zou jij als leider moediger in willen zijn? En wat maakt het voor jou lastig om hiermee aan de slag te gaan?’ De jongste deelnemer meldde zich. Hij had nog niet veel van zich laten horen. Dat hij nu als eerste kwam, verraste ons allemaal op een positieve manier. 

‘Jullie vroegen mij vanochtend of ik er wel bij was’, zei hij. ‘Daar gaat mijn antwoord op deze vraag over. Ik merk dat ik het heel moeilijk vind om met mijn aandacht hier te blijven. Dat komt omdat ik in mijn hoofd heel druk ben met mijn afdeling. Het gaat daar namelijk niet goed en daar schaam ik mij voor. Ik ben gewend om alles onder controle te hebben en zo voelt het nu niet. Ik denk dat de oplossing heel dichtbij komt als ik mijzelf even een dag kan terugtrekken om overzicht te creëren. Het voelt echter als falen dat ik dat nodig heb en dat het niet lukt om gedurende de dag het overzicht te houden.’ ‘Maar dat hebben wij zo vaak nodig’, riepen zijn collega’s in koor. ‘Gewoon doen, dat begrijpen we echt heel goed. Zeker met alles wat er bij jou op de afdeling gebeurt.’

Spreek je uit en vraag om dat wat je nodig hebt. Neem verantwoordelijkheid. Je bent niet alleen in je onzekerheid.