Menu

'Als ik weerstand krijg, dan reageer ik zo emotioneel'

'Als ik weerstand krijg, dan reageer ik zo emotioneel'

Een ervaring uit onze dagelijkse praktijk:

'Als ik weerstand krijg, dan reageer ik zo emotioneel,’ zei hij tegen mij. ‘Ik kan echt heel boos en heftig reageren. Of ik loop weg. Dat wil ik eigenlijk niet.’ 

‘Ik vraag mij af of je emotioneel reageert of juist je beschermingsmechanisme, je harnas, laat zien’, antwoordde ik hem. ‘Als wij mensen geconfronteerd worden met onze kwetsbaarheid dan trekken we ons harnas omhoog omdat we onszelf willen beschermen. Het gekke is echter dat in plaats van dat het ons beschermt, het er vaak toe leidt dat dat waar we bang voor zijn, gebeurt. De kunst is leren voelen wat er echt in jezelf geraakt wordt en daar woorden aan geven. Dan kan je anders reageren en blijf je in contact. Welk gevoel roept de weerstand die je krijgt bij je op?’

Hij wist het antwoord meteen. ‘Dan denk ik dat ik het niet goed doe of heb gedaan.’ 

‘En dat noemen we schaamte’, zei ik tegen hem. ‘In de dagelijkse praktijk spreken we niet vaak over schaamte, toch is het bij ons allemaal iedere dag actief. Schaamte kent twee triggers, aldus #BrenéBrown, Ben ik goed genoeg? En, wie denk ik dat ik ben? Veel van ons beschermingsgedrag is naar die twee zinnen terug te herleiden. Schaamte heeft veel meer invloed op ons dan we denken. Daarom is het zo waardevol om er meer kennis van te hebben. Dan kun je anders reageren bijvoorbeeld in situaties waar je weerstand krijgt.’

#durfteverbinden #schaamte #persoonlijkeontwikkeling