Menu

Het echte leven in de dierentuin

Het echte leven in de dierentuin

Met veel interesse en aandacht kijken wij thuis ‘Het echte leven in de dierentuin’. Een tv-serie die een prachtig kijkje achter de schermen van de dieren en verzorgers van Ouwehands Dierenpark laat zien. Speciale interesse heb ik voor Het Berenbos. In Het Berenbos worden bruine beren opgevangen, die vroeger mishandeld zijn of moesten optreden in circussen of theaters. In een prachtige leefomgeving leren de beren, met veel geduld en aandacht van de verzorgers, weer hoe het is om beer te zijn. Iets wat ze vaak hebben afgeleerd door alle gebeurtenissen in hun leven.

Om zichzelf te beschermen tegen nieuwe kwetsingen zie je de beren, net als wij mensen dat doen, hun omgeving scannen. Ze zijn op hun hoede en proberen vooral dat te doen wat ze denken dat nodig is om de kans op overleving en geen straf zo groot mogelijk te maken. In alle vrijheid als beer op onderzoek het bos in gaan, zwemmen in de vijver en plezier maken met de andere beren, is een heel proces waar veel durf voor nodig is.

De parallel met ons mensen, vind ik intrigerend en inspirerend. Ook wij proberen ons te beschermen tegen kwetsingen, scannen onze omgeving en denken wel drie keer na voordat we onszelf laten zien als het risico op herhaling van de kwetsing aanwezig is. Net als voor de beren is het voor ons een proces om los te komen van onze overlevingsstrategieën. Het vraagt durf om onszelf te laten zien zoals we zijn. Een proces dat ook wij, niet alleen, maar wel zelf moeten doen.

Het Berenbos

Op mijn bucketlist van uitstapjes stond een bezoek aan Het Berenbos. Ik wilde live kennismaken met Mincho, de beer die ik dit seizoen, met hulp van zijn verzorgers, stapje voor stapje weer beer had zien worden. Tot mijn grote plezier ontdekte ik tijdens dat bezoek dat het mogelijk is om een bijdrage te leveren aan het herstel van de beren door symbolisch een kavel in Het Berenbos te kopen. Dat heb ik gedaan. Met ingang van 1 september jl. ben ik met durfteverbinden.nl de trotse eigenaar van kavel 999. Wil jij ook een bijdrage leveren? Dat kan, er zijn nog kavels beschikbaar. Meer informatie vind je hier.

Uitzendingen terug kijken kan ook, dat doe je op: https://www.ntr.nl/Het-echte-leven-in-de-dierentuin/344/archief/