Menu

'Het is het proces van volwassen worden'

'Het is het proces van volwassen worden'

‘Het is het proces van volwassen worden’, dat was wat de huisarts tegen mij zei op mijn 18e. En daarna kon ik gaan. Daar stond ik dan, ik voelde mij doodongelukkig, vond het leven niets aan en wilde eigenlijk niet meer leven. 
 
Achteraf had de huisarts wellicht gelijk. Als jongvolwassene kon ik echter niets met zijn boodschap. Wat had ik destijds graag geweten wat ik nu weet over emoties en menszijn. Geen idee had ik hoe om te gaan met mijn gevoelens en negatieve gedachten. Van huis uit kreeg ik mee dat je niet aanstellen, flink zijn en er niet bij stil staan, de manier waren om hiermee om te gaan. Niet over praten, was het devies. Bij mij werkte dat echter niet, ik bleef mij ongelukkig voelen, waardoor ik nog meer ging denken dat er echt iets serieus mis met mij was. 
 
Het is niet dat ze het thuis verkeerd hebben gedaan. Wat je zelf niet hebt geleerd kun je lastig doorgeven. De kunst voor ieder individu is echter hoe ga je hier in je volwassen leven mee om. Hoe accepteer je het gemis en vul je dat met waar jij behoefte aan hebt? 
 
Nu weet ik dat er niets mis met mij is, ik heb geleerd om met mijn emoties om te gaan en te vragen om wat ik nodig heb. Er is een mooi bedrijf (Durf te Verbinden) uit voort gekomen. Door het werk dat ik vandaag de dag doe, weet ik ook dat ik niet de enige ben die met gevoelens van onzekerheid of kwetsbaarheid worstelt. In het bedrijfsleven zie ik iedere dag de gevolgen van het niet durven voeren van de lastige gesprekken met jezelf en elkaar. Ik ben dankbaar dat ik mag helpen bij het ontwikkelen van de durf die daarvoor nodig is.
 
Heel graag zou ik echter ook jonge mensen willen helpen die nu, net als ik op mijn 18e, twijfelen aan de zin van hun leven en zichzelf. Ik zou graag mijn ervaringen delen en daardoor wellicht het leven voor iemand anders lichter maken dan het voor mij was op die leeftijd. Ik heb echter geen idee hoe en realiseer mij ook dat ik de aanname doe dat iemand hierop zit te wachten. Is er iemand die mij hierbij verder kan helpen? 
 
#durfteverbinden #practicewhatyoupreach