Menu

Ik ben de zoveelste leidinggevende, mijn team zit in de weerstand. Wat nu?

Ik ben de zoveelste leidinggevende, mijn team zit in de weerstand. Wat nu?

‘Sinds kort ben ik de leidinggevende van een team dat in de afgelopen jaren al veel leidinggevenden heeft versleten. Ik ben misschien wel nummer 10 in minder dan 5 jaar. Ik heb heel veel zin in mijn nieuwe baan en wil er echt voor gaan, maar mijn team zit volledig in de weerstand door alles wat ze hebben meegemaakt. Hoe ga ik hier mee om?’ Deze en soortgelijke hulpvragen heb ik de afgelopen periode vaak gekregen. Heel begrijpelijk, aangezien het meekrijgen van zo'n team een lastige uitdaging is, die tijd, aandacht en geduld vraagt. 

Wat kan je doen?

Want wat kan je doen in situaties als deze? 

 1. Nodig je team uit voor een teammeeting met de toekomst als onderwerp
 2. Bereid je voor:
  • Zet je intenties en je observaties op papier. Die van jezelf en van je team en teamleden. Kijk hierbij naar: gedrag, gevoelens en emoties.
  • Werk je boodschap uit. Neem de elementen bij punt 3 daarvoor als leidraad.
 3. Tijdens de teammeeting geldt, spreek je uit:
  • Erken als eerste het verleden: het klopt dat je de zoveelste leidinggevende bent en het klopt ook dat er veel is gebeurd voordat jij in het team kwam.
  • Deel je intenties en je observaties: vertel wat jouw bedoelingen zijn met het team en je verantwoordelijkheidsgebied, vertel over je doelstellingen en de zaken die je wilt aanpakken, inhoudelijk én met de mensen in het team. 
  • Wees eerlijk: doe geen beloften die je niet na kunt komen, wees reëel. Sprookjes bestaan niet, daar trappen mensen niet in, zeker niet na alle ervaringen die ze hebben. Jij kunt het verleden niet goedmaken en ook niet in de toekomst kijken. Je kunt alleen benoemen wat je in het hier en nu van plan bent om te doen. 
  • Wees duidelijk: maak concrete afspraken die jij en je teamleden na kunnen komen. Het team kan jou er op aanspreken, maar ook jij zal het team hierop aanspreken.
 4. Bij alles wat je zegt en doet: Blijf dicht bij jezelf, daarmee ben je geloofwaardig, bouw je aan vertrouwen en niet onbelangrijk, dat kun je volhouden.

Individuele aandacht

Naast je teamoverleg is het belangrijk om individueel met je teamleden in gesprek te zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en historie in het team, met de organisatie en vorige leidinggevenden. Ook die verhalen willen gezien en gehoord worden. Voor deze gesprekken geldt hetzelfde als voor je teamoverleg. Erken het verleden, wees duidelijk over je intenties en verwachtingen en doe geen beloften die je niet na kunt komen. 

Wil je meer van dit soort tips? 

Masterclass 

Op donderdag 28 januari om 13.00 uur en dinsdag 2 februari om 19.00 uur geef ik een gratis masterclass waarin ik vertel over mijn lessons learned als mens, ondernemer en leidinggevende en hoe ook jij die kunt toepassen. Wil je er bij zijn? Stuur mij dan een bericht . Ik mail je daarna de inschrijflink.