Menu

Je hoeft alleen maar te zijn Rianne

Je hoeft alleen maar te zijn Rianne

Je hoeft alleen maar te zijn Rianne, en waar was ik druk mee… met doen 🙈. 
 
Van alle lastige gesprekken vind ik die met mezelf het lastigste. De verleiding om weg te bewegen bij mijn emoties is groot. Niet de angst willen voelen om het verlies van de relatie als ik nee zou zeggen, en daarom ja doen en mezelf in bochten wringen om het dan toch maar gedaan te krijgen. Niet het podium pakken en stralen, want wie denk ik wel niet dat ik ben… Niet genieten en stilstaan bij het succes van vandaag, want het kan altijd beter. In plaats daarvan blijven buffelen.
 
Ik heb het lang zo gedaan, in de tijd dat ik nog in loondienst was, werd ik altijd ingezet op vestigingen, teams, projecten of klanten waar het slecht mee gesteld was. De situatie was vaak weinig hoopgevend. Het ontstaan van de situatie was nooit door mij veroorzaakt, ik kwam als het al een drama was, toch voelde ik mij meteen verantwoordelijk. Ik heb lang gedacht dat het verantwoordelijkheidsgevoel was wat mij dreef, nu weet ik dat het schuldgevoel was. Ook al had ik de huidige situatie niet veroorzaakt, toch voelde ik mij schuldig. Ik was nu immers verantwoordelijk voor dat resultaat. Het onderscheid tussen schuld en schaamte kende ik nog niet. De rode cijfers van een vestiging, de slechte scores over de dienstverlening van een klant, het waren voor mij bevestigingen van mijn negatieve zelfbeeld. 
 
Vanuit schuldgevoel ging ik makkelijk voorbij mijn grenzen, al mijn overlevingsstrategieën zette ik aan en ik ging heel hard werken om de situatie te verbeteren. Vaak met een positief resultaat. Dat positieve resultaat koppelde ik echter niet aan mijn eigen inzet en prestaties. Die credits gaf ik graag aan anderen, er was namelijk veel wat nog beter kon en we moesten het eerst maar zien vol te houden …
 
Dat verantwoordelijkheidsgevoel en schuldig zijn twee verschillende dingen zijn, is wat ik nu weet en mij bewust van ben. Heel waardevol. Vanuit verantwoordelijkheidsgevoel is het voor mij namelijk makkelijker om grenzen te voelen en aan te geven. Hoe ga jij hier mee om? 
 
#durfteverbinden #practicewhatyoupreach #leiderschap