Menu

Kwetsbaarheid tonen als leider is niet makkelijk, wel noodzakelijk. Zo pak ik het aan.

Kwetsbaarheid tonen als leider is niet makkelijk, wel noodzakelijk. Zo pak ik het aan.

Leren omgaan met kwetsbaarheid is één van de vier sets aan vaardigheden die de pijlers vormen van moedig leiderschap. Voor mij is dit de lastigste set aan vaardigheden. Ik heb het hierbij over kwetsbaarheid volgens de definitie van dr. Brené Brown: "Kwetsbaarheid is de emotie die we ervaren in tijden van onzekerheid, risico’s en emotionele blootstelling. Kwetsbaarheid is de moed hebben om jezelf te laten zien als je de uitkomst niet onder controle hebt."Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijeenkomst in je organisatie. Aan jou de eer om de collega's te informeren over de nieuwe strategie. Je hebt geen idee hoe men zal reageren, toch moet de boodschap worden gebracht. Voordat je het podium opgaat voel je ergens in je lijf dat het spannend is, je kijkt je aantekeningen nog zes keer door en de stemmetjes in je hoofd draaien overuren. Allemaal gevoel, gedrag of gedachten die horen bij het ervaren van kwetsbaarheid.

Om onszelf te beschermen tegen kwetsbaarheid trekken we een harnas aan. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

  • het belonen van uitputting als statussymbool en productiviteit verbinden met eigenwaarde
  • je verbergen achter cynisme
  • werken vanuit schaarstedenken en het verspillen van kansen op vreugde en erkenning

Deze laatste is er één die ik moeilijk vind om mee om te gaan, zeker nu. Er gebeuren op dit moment zoveel mooie dingen in mijn leven dat ik bijna niet kan geloven dat het echt is. Ik zie mezelf als jonge twintiger nog zo thuis alleen op de bank zitten, verlangend naar ware liefde, succes en bovenal een gevoel van geluk. Dat al deze dingen nu onderdeel zijn van mijn leven kan ik bijna niet bevatten zonder meteen te denken aan wat er allemaal kan gebeuren waardoor het weer verdwijnt. Om niet te hoeven voelen hoe bang ik ben om al dit moois kwijtraken, trek ik mijn harnas aan. In mijn lijf herken ik dat doordat mijn spieren zich aanspannen, alsof ik mij schrap zet om slecht nieuws te kunnen ontvangen. Ik kan dan niet stoppen met werken. Ik gedraag mij alsof ik een superwoman ben die denkt dat ze alles kan en moet oplossen en regelen. Mijn pauzes schieten er dan bij in, mijn agenda staat veel te vol met afspraken en er is geen ruimte meer voor ontspanning. Niet prettig voor de mensen waar ik mee werk, mijn thuisfront en mijzelf. 

Gelukkig herken ik steeds sneller dat ik in dit harnas gevangen zit, waardoor ik in staat ben om mijn gedachten, gevoel en gedrag te veranderen. Echt voelen hoe dankbaar en trots ik ben op waar ik nu sta en wat ik heb bereikt, is wat daarvoor nodig is. En ja, dat betekent ook voelen hoe pijnlijk het zou zijn als ik het allemaal kwijtraak.

Doordat ik mij zoveel bewuster ben, weet ik ook dat ik zelf iets kan doen om mijn geluk en succes vast te houden. Namelijk het voeren van de lastige gesprekken. Dat zijn gesprekken waarin ik ja zeg tegen mijzelf, wat soms nee betekent voor de ander. Het zijn gesprekken waarin oprechte feedback wordt gegeven en ontvangen, met als resultaat dat er duidelijkheid is, misverstanden worden voorkomen en creativiteit kan stromen.

Wil jij ook leren omgaan met kwetsbaarheid? Dan is de training Durf te Leiden wellicht iets voor jou.