Menu

Leiderschap volgens Rianne Kuik (LvRK)

Leiderschap volgens Rianne Kuik (LvRK)

Ik herinner het me nog goed. Via een vriendin kwam ik in aanraking met het werk van Brené Brown. Haar Ted-talk gebaseerd op het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ met de subtitel ‘Heb de moed om niet perfect te willen zijn.’ Het zette mijn wereld op zijn kop. Dat waarvan ik dacht dat het één van mijn sterktes was, mijn perfectionisme, bleek niets anders dan een overlevings- en verdovingsstrategie te zijn. Ik realiseerde me ook meteen dat wanneer ik hier meer van zou begrijpen en in de praktijk kon brengen, dit me zou helpen om mijn verlangen naar meer rust, zelfvertrouwen en geluk waar te maken.

Ontwikkeling
Naast het integreren van haar inzichten in mijn persoonlijke leven, integreerde ik ze ook in mijn bedrijf. In het begin was dat heel ongemakkelijk. Zodra het over gevoelens, onzekerheid, schaamte of kwetsbaarheid ging, haalde ik het boek van Brené uit mijn tas. Daarmee zei ik eigenlijk: ‘Ik ben niet gek. Hier is het wetenschappelijk bewijs en heel succesvol ook nog eens. In de hele wereld. Het is dus helemaal niet raar dat ik hierover praat.’

Ik ontwikkelde mezelf verder, net als mijn bedrijf. Ik deed mooie interim opdrachten, leerde veel, volgde een coachopleiding en begreep steeds meer van het leven en de rol die leiderschap daar in speelt. Leiderschap in de zin van eigenaarschap nemen over je eigen leven, zowel op het werk als privé. Weten waar je vandaan komt en hoe jou dat heeft gevormd. In je denken, je doen en voelen. Persoonlijk leiderschap betekent dat je weet wat echt is en wat voortkomt uit een overlevingsstrategie. Niet makkelijk. Mij verschuilen achter het boek van Brené was zo’n overlevingsstrategie én tegelijk een hulpmiddel om verder te komen. Met het verstrijken van de tijd had ik het boek niet meer nodig. Mijn eigen verhaal en visie op verbinden en durf waren voldoende.

Open eindje
Een open eindje had ik nog wel. Want hoe leerde ik mensen de durf die je voor het proces van verbinden nodig hebt? Ik had er geen pasklaar antwoord op. Met de komst van Brené haar nieuwe onderzoek en het boek met bijbehorend programma Dare to Lead™ was ik blij. Zij had het gewoon geflikt. Ze wist het ontwikkelen van durf terug te brengen tot 4 vaardigheden die ieder mens kan leren. Én ze had de wereld van werk en privé bij elkaar gebracht. Wat een geschenk! Zeker omdat ik als één van de weinige facilitators die door Brené zelf is opgeleid het officiële programma mag faciliteren.

Naast een geschenk, is het echter ook een last. Opnieuw ben ik op pad met het boek van Brené, haar programma en alles wat erbij hoort. Een keurslijf dat op sommige plekken als gegoten zit en op andere plekken als beklemmend en beperkend voelt. ‘Make it your own. Don’t be a cover band.’ Ik hoor het Brené nog zo tegen ons zeggen tijdens de opleiding. En wat is het toch een klus voor mij om mezelf en mijn eigen visie op de voorgrond te zetten en het keurslijf naar de achtergrond te verplaatsen. Toch is dat wat ik ga doen!

10 jaar zelfstandig ondernemer
In 2021 ga ik mijn 10e jaar als zelfstandig ondernemer in. Een mooi jaar om mijn online programma ‘Leiderschap volgens Rianne Kuik’ te lanceren. Een programma met daarin mijn geleerde lessen, gekoppeld aan praktische opdrachten en oefeningen. Allemaal stapjes die jou dichter bij jezelf als mens én leider brengen. Zodat je je diepste verlangen waar kunt maken, juist op de momenten dat het zo spannend is. Omdat je begrijpt wat er met je gebeurt, waar de angst  vandaan komt en hoe je er mee om kunt gaan. Het programma heeft je de kennis en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt geleerd, waardoor je de zelfacceptatie en het zelfvertrouwen voelt om jezelf te laten zien en eigenaarschap te nemen over jouw leven, zowel op het werk als privé.

Wil je hier meer over weten en op de hoogte worden gehouden? Stuur mij dan een bericht via het contactformulier op de pagina contact.