Menu

Luisteren om te begrijpen

Luisteren om te begrijpen

Luisteren om te begrijpen, het klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Het vraagt echt iets van je. Vaak luisteren we om te reageren, om op te lossen of te verdedigen. Dat levert vaak ongemakkelijke en inefficiënte gesprekken op. 

Luisteren om te begrijpen, betekent dat we de tijd nemen om te horen wat de ander zegt. Om de betekenis tot ons door te laten dringen en te voelen hoe het voor die ander moet zijn. Het vraagt nieuwsgierigheid, empathie en soms ook ongemak verduren omdat we de ander soms niet direct of goed begrijpen. Als we luisteren om te begrijpen, stellen we controlevragen en ervaren we echt verbinding. 

Deze tekst van Leo Buscaglia vind ik er mooi bij passen:
 
Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven, 
dan doe je niet wat ik je vraag.
 
Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel, 
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.
 
Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn probleem op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.
 
Dus, alsjeblieft,
luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.
 
En als je wilt praten,
wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Ik ben iemand die de neiging kan hebben om te luisteren om op te lossen. Hoe luister jij?

#durfteverbinden #luisteren