Menu

Omgaan met kwetsbaarheid kun je leren

Omgaan met kwetsbaarheid kun je leren

Kwetsbaarheid, inmiddels iets waar veel over wordt geschreven en gesproken en waar nog steeds veel misverstanden over zijn. Dat vind ik jammer omdat zo het risico ontstaat dat iets dat zo wezenlijk bij ons mens-zijn hoort, wordt afgedaan als een hype of marketingtool.

Zo las ik onlangs op LinkedIn diverse reacties op een mooi en goed artikel met de titel ‘waarom kwetsbaarheid voor managers veel oplevert maar niet gemakkelijk is’ op MT: next generation leadership. Wat ik jammer vind aan veel van de reacties die ik lees, is dat onduidelijkheid over wat kwetsbaarheid is de boventoon voert. Iets wat ik vaker tegenkom. In dit geval vind ik het extra jammer, omdat in het artikel ook wordt gerefereerd aan het onderzoekswerk van Brené Brown waarin een hele duidelijke en handzame definitie van kwetsbaarheid gehanteerd wordt. Brené schrijft: ‘Kwetsbaarheid is de emotie die we ervaren in tijden van onzekerheid, risico’s en emotionele blootstelling. Kwetsbaarheid is de moed hebben om jezelf te laten zien als je de uitkomst niet onder controle hebt.’

Als wij deze definitie voor ogen houden in de gesprekken die we voeren over kwetsbaarheid, hoeven we het volgens mij niet meer te hebben over de vraag of kwetsbaarheid een keuze is. Kwetsbaarheid is er altijd. Het is onderdeel van ons leven. ‘To be alive, is to be vulnerable’, zegt Brené. De uitdaging is dus veel meer:

  1. Durven we in gesprek te zijn over wanneer, hoe en waar wij kwetsbaarheid ervaren?
  2. Durven we te leren omgaan met situaties waarin wij kwetsbaarheid ervaren, wetende dat die verschillen per individu?

Want leren omgaan met kwetsbaarheid vraagt moed. Helemaal als je in een leidinggevende positie zit. Het betreft immers een plek waar per definitie sprake is van emotionele blootstelling. In Nederland zijn we met een aantal door Brené Brown zelf opgeleide Dare to Lead™-facilitators, ieder met ons eigen unieke verhaal en achtergrond: Michelle Nicoud, Mariska Cornelissen, Marjon Bohré, Mieke Coupé, Roel van der Heide en ikzelf. Op de foto hieronder zie je ons (behalve Michelle) tijdens een meeting voor de Nederlandse vertaling van het officiële Dare to Lead™-programma. 

Ben jij een leidinggevende die leider wil zijn? Wil jij graag moed ontwikkelen? Kijk gerust op onze LinkedIn-profielen of neem contact met ons op, we vertellen er graag meer over.