Menu

''Ont-schuldigen''

''Ont-schuldigen''

Ont-schuldigen, dit mooie woord heb ik meegenomen van de Trauma Healing Summit waar ik een week geleden was. Jezelf van de schuld ontdoen.

Zelf heb ik lange tijd gedacht dat het mijn schuld was dat ik een eetprobleem en een burn-out heb gehad. Dat als ik dat zou uitspreken, mensen me niet meer capabel zouden vinden. Die angst was voor mij een reden om mij stil te houden en hard te werken om dat waar ik mij onzeker over voelde te compenseren.

Inmiddels weet ik dat veel mensen uit angst om afgewezen te worden moeite hebben om zich uit te spreken over ingrijpende gebeurtenissen in hun leven Je kunt hierbij denken aan een burn-out, depressie, ontslag, zitten blijven op school, geen hbo of universitaire opleiding hebben, een eetprobleem, een overleden familielid door bijvoorbeeld zelfdoding, misbruik, een familielid in de criminaliteit, scheiding, vreemd gaan, … en ga zo nog maar even door. Het is veel waar wij mensen ons voor kunnen schamen en schuldig over voelen. Vaak met onbewust grote gevolgen. 
 
Met de kennis van nu weet ik dat ik geen schuld heb aan de klachten die ik heb gehad. Ze zijn het gevolg van ingrijpende ervaringen die mij als kind en jongvolwassene zijn overkomen. Ervaringen waar ik toen geen invloed op had.

Waar ik wel invloed op heb, is hoe ik nu als volwassene omga met dat wat ik heb meegemaakt en de impact daarvan. Dat is waar het Durf te Verbinden-proces met de stappen Kennen, Begrijpen, Accepteren, Vertrouwen en Gunnen bij helpt.

Door mezelf te Gunnen om voorbij de schaamte te komen heb ik de stap gezet naar Kennen: van ‘wat zijn mijn klachten?’ naar ‘wat heb ik meegemaakt?’. Daardoor heb ik de impact van de ervaringen leren Begrijpen. Een stap die mij helpt om te kunnen Accepteren dat de ervaringen en hun impact bij mij horen. Of ik dat nu leuk vind of niet. Ze zijn onderdeel van mijn leven. Vanuit de acceptatie bouw ik aan het Vertrouwen dat ik nodig heb om mijn leven te kunnen leven zoals ik mezelf dat gun.

Wil jij dat ook? Binnenkort gaat ons programma ‘Durf te Verbinden met jezelf’ live. Een programma waarin je aan de hand van de vijf stappen uit het Durf te Verbinden-proces leert om te gaan met het ongemak dat bij jouw menszijn hoort. Mail naar info@durfteverbinden.nl als je op de hoogte wilt blijven.

#durfteverbinden #practicewhatwepreach