Menu

Practice what you preach

Practice what you preach

Durf te verbinden, het is in hoofdletters mijn eigen thema. Dat ervaar ik ook de laatste weken weer. Want wat vind ik het een klus om te dealen met de emoties die bij deze nieuwe fase van mijn bedrijf komen kijken. 

Nu er steeds meer mensen zijn die voor mij werken, kan ik ook zo goed voelen hoe spannend ik dat vind. Wat als het niet goed gaat; wat doet dat dan met het vertrouwen van deze mensen of dat van mijn klanten? Stel dat dat vertrouwen verdwijnt, wat dan … En wat als het wel goed gaat, hoeveel meer kan er nog bij? Wil ik er nog we meer bij? Waar ligt de grens, mijn grens? Het gevoel dat dit alles bij mij oproept kan mij de adem benemen en de paniek doen toeslaan. Ook na alles wat ik ondertussen over mezelf en mijn menszijn heb geleerd. 

Deze fase en dat wat ik ervaar, doet me steeds vaker denken aan één van de mythes rondom kwetsbaarheid. Dat is de mythe dat vertrouwen voor kwetsbaarheid komt, niets is minder waar. Vertrouwen en kwetsbaarheid gaan hand in hand, vertrouwen is kwetsbaar zijn. Net als leven. En dat is wat ik een aantal jaren geleden met mijzelf heb afgesproken dat ik wil doen: LEVEN. Hoe spannend ik dat soms ook vind. 

Op de momenten dat ik iets spannend vind, kan ik mij als nog steeds verliezen in hard en veel werken, pleasen en perfectioneren en vooral proberen alles alleen op te lossen. Ik voel mij dan heel verantwoordelijk en ben ervan overtuigd dat alles wat niet goed gaat mijn schuld is. 

Op het moment dat ik mij echt bewust word dat dit is wat ik aan het doen ben. En ‘echt bewust’ betekent dat ik mijn gevoelens, gedrag en gedachten zo binnen laat komen, dat ik echt voel hoe verdrietig en bang ik eigenlijk ben. Daar hoort ook een hoop onrust bij en een groot verlangen om die gevoelens te negeren en door te gaan met hard werken. Ik weet ondertussen echter dat dat absoluut niet de oplossing is. Dat het juist het tegenovergestelde effect heeft en juist zal leiden tot dat waar ik bang voor ben.

Door met compassie op mijn angst te reageren, deze vol onder ogen te zien, lief te zijn voor mezelf, me vast te laten houden en contact te maken met de oorsprong van mijn angst, kan ik er voorbij komen en mijn pad vervolgen. Daar hoort ook bij dat ik mijn collega’s en klanten vertel dat ik deze nieuwe fase spannend vind en vraag om dat wat ik nodig heb om het vertrouwen te behouden en te laten groeien. 

#durfteverbinden #bouwenaanvertrouwen #practicewhatyoupreach