Menu

Waarom moed nodig is voor creativiteit, innovatie en groei in jouw organisatie

Waarom moed nodig is voor creativiteit, innovatie en groei in jouw organisatie

De afgelopen dagen heb ik mij afgevraagd wat mij zo raakte aan de presentaties en ontmoetingen tijdens het Nordic Business Forum. Als kind en volwassene heb ik mij lang anders dan anderen gevoeld. Ik miste in het kleine dorp waar ik opgroeide mensen met wie ik kon delen wat er echt in mij omging. 

Ik was nog jong toen mijn ouders besloten te verhuizen naar een dorp in een andere provincie. Dat betekende een ander dialect en een andere manier van omgaan met elkaar. Terwijl mijn twee jongere broers eenvoudig hun plek vonden, had ik moeite om mij thuis te voelen. Ik vertaalde dit voor mijzelf in de boodschap dat er iets mis met mij was. Daar kwam bij dat ik op weg naar school gepest werd zonder dat ik begreep waarom. Mijn ouders regelden een oudere leerling die voortaan met mij meeliep naar school. Het pesten stopte, maar mijn gevoelens van niet goed genoeg, anders en onzeker zijn niet. Onderwerpen waar wij thuis niet over spraken.

De afgelopen jaren kwamen er mensen op mijn pad met wie ik mijn gedachten wel kon delen. Ik ontdekte dat ik niet alleen was in mijn gevoelens van twijfel en onzekerheid. Mijn angst om deze mensen weer te verliezen, was echter groot waardoor ik voorzichtig bleef in mijzelf laten zien en uitspreken. Toch ging ik steeds een stapje verder.   

Nu ik mijzelf durf te laten zien met mijn passie voor en geloof in de kracht van het omarmen van ons mens-zijn en alle kwetsbare emoties die daarbij horen, ben ik geraakt door de mensen die het hier met mij over willen hebben. Het bevestigt voor mij nog meer dat ik niet alleen ben of anders. Ik ben hetzelfde als iedereen. Een mens met gevoelens, gedachten en gedrag.

Hoe belangrijk het is om dit te omarmen als je wilt groeien met je organisatie werd deze dagen in Helsinki bevestigd. Ons mens-zijn is dé bron van creativiteit en innovatie, beide zijn noodzakelijk voor groei. Zonder kwetsbaarheid geen creativiteit en innovatie, zonder moed geen kwetsbaarheid. Als leiders hebben we invloed op de cultuur in onze organisaties, enerzijds door ons voorbeeldgedrag, anderzijds door de wijze waarop we leren en fouten maken echt ruimte geven. Ook daar is moed voor nodig, moedig leiderschap. Dat Brené Brown deze twee dagen mocht eindigen met haar presentatie over Dare to Lead maakte voor mij, en velen met mij gezien de staande ovatie, rond. Want hoe fijn is het om na het ontvangen van bovenstaande boodschap te horen dat moed iets is dat je kunt leren.

Wil jij weten hoe je moed kunt leren? Neem dan contact met mij op.