Menu

Wist je dat...

Wist je dat...

Wist je dat op sommige plekken op de wereld je juist een slimme indruk maakt door tijdens een vergadering of presentatie je mond te houden en geen vragen te stellen? 

Ik wist het tot voor kort in ieder geval niet. 

Hier in Nederland vinden we het tegenovergestelde eigenlijk vooral heel prettig. Een actief publiek is een teken van betrokkenheid en interesse. Het laat ziet dat iemand mee doet en ambitieus overkomt. 

Dankzij het internationale werk dat ik doe, is dit één van de inzichten die ik heb opgedaan. ‘Gewoon’ door vragen te stellen over de dingen die mij opvallen in het contact met andere culturen. Vaak kom ik er dan achter dat de achtergrond van ander gedrag anders is dan wat ik in mijn hoofd heb verzonnen. Ik zou willen dat we dit allemaal meer zouden doen.

Wat ik in de praktijk vaak tegenkom in organisaties, is dat we patronen in gedrag wel herkennen, bijvoorbeeld: ‘wat zijn zij altijd stil tijdens de vergadering’. Over dat wat we zien en ervaren gaan we vervolgens graag in gesprek. Echter niet met de collega’s die stil zijn, dat doen we met de collega’s die we al beter kennen of dichter bij ons staan. 

Dat gaat vaak zo; ‘Vind jij ook niet dat ze veel stil zijn? Ik vind het echt heel vervelend dat zij niet meedoen. Ik denk echt dat ze er niets van snappen. Et cetera.’ Geroddel over elkaar in plaats van vragen stellen aan elkaar. Afstand en moeizame samenwerking zijn dan vaak het gevolg.

Ik merk dat men vaak niet weet hoe dit te veranderen en zich daar ongemakkelijk bij voelt. Dat ongemak verdoezelen we dan door over die ander te blijven praten. Zonder ons daar echt goed bij te voelen. Het is echter beter dan niets doen. 

Door mijn inzicht dat er eigenlijk nooit sprake is van verkeerde intenties, maar vooral van niet weten hoe het verschil te overbruggen, merk ik dat iets eenvoudigs als handvaten geven over hoe te beginnen een groot verschil kan maken. Het is namelijk zo veel makkelijker om over elkaar te praten en te oordelen dan met elkaar. In een tijd waar we onze mond vol hebben over ‘we moeten met elkaar verbinden’, ben ik van mening dat ons dit zonder oprechte nieuwsgierigheid naar onszelf en de ander niet gaat lukken.

#durfteverbinden #nieuwsgierigheid