Menu

Zo ga ik van moeten naar willen

Zo ga ik van moeten naar willen

Als er iets is dat mij helpt als ik overal van baal, bijvoorbeeld omdat ik het gevoel heb dat ik gevangen zit in van alles dat moet, dan is het een rondje wandelen. Alles in mij roept dan vaak dat ik eigenlijk geen tijd heb voor een wandeling. De ervaring heeft mij echter geleerd dat hoe harder die roep is, hoe nuttiger de wandeling. Tijdens het wandelen gooi ik dan vragen in de lucht als ‘Wat wil ik? Waar heb ik behoefte aan? Wat heb ik nodig om willen en moeten weer in balans te krijgen?’ En geloof het of niet, bijna altijd ontvouwt zich tijdens het wandelen een antwoord. Dan kan ik weer zien hoe ‘wat ik wil’ wel mogelijk is in combinatie met alles ‘wat ik moet’. 

In het boek ‘rust in uitvoering’ van Alex Soojung-Kim Pang kun je onder andere lezen over onderzoek naar het bewezen positieve effect van wandelen. Het gekke is dat tijdens het wandelen ‘wat ik moet’, heel erg lijkt op ‘wat ik wil’. Ik wil het alleen op een andere manier doen, bijvoorbeeld in een andere volgorde, op een andere plek of met een andere aanpak. Een wandeling van een half uur of 45 minuten blijkt vaak effectiever dan een halve dag achter mijn bureau. 

Als wandelen niet lukt

Als wandelen niet lukt of kan, dan is mijn ervaring dat schrijven ook heel goed werkt. Ik zet dan mijn pen op papier en begin te schrijven door mijn gedachten ongeordend en ongefilterd aan het papier toe te vertrouwen. Geen mooie alinea‘s of zinnen, alleen maar schrijven wat in me opkomt. Dat wat ik schrijf, is immers toch voor niemand anders bedoeld. Door op die manier mijn gedachten van mij af te schrijven, ontstaat er ruimte in mijn hoofd om de dingen weer helder te zien. Vanuit die ruimte weet ik vervolgens wat ik anders kan en wil doen. Door daar opvolging aan te geven, ben ik effectiever, succesvoller en heb ik een beter gevoel.