Menu

Zo herstel je verbinding in je organisatie

Zo herstel je verbinding in je organisatie

Opdrachtgevers vragen mij regelmatig of ik kan helpen bij het herstellen van de verbinding tussen de verschillende lagen in de organisatie. Vaak is dan het onderlinge vertrouwen beschadigd, betrokkenheid afgenomen en het begrip over en weer nihil of verdwenen. Verwijten en frustraties kunnen zonder problemen worden opgesomd, evenals het aanwijzen van schuldigen.

Een aantal terugkerende thema’s die ik in dit soort situaties aantref zijn:

1. Horizon conflict

Verschil in perspectief ten aanzien van het vraagstuk. Partijen verplaatsen zich onvoldoende in elkaar en elkaars kennis en achtergrond van de situatie of organisatie waardoor ze zich niet begrepen, gezien en/of gehoord voelen.

2. Gebrek aan communicatie en/of onvolledige communicatie. 

Zowel communiceren om te informeren als luisteren om elkaar te begrijpen, blijkt in veel organisaties in de praktijk lastig te zijn. De communicatiecirkel: uitspreken, bespreken, afspreken en aanspreken wordt niet volledig doorlopen waardoor er open eindjes zijn. Dit leidt vaak tot onduidelijkheid, onveiligheid en passiviteit.

3. Gebrek aan ruimte voor menselijke emoties als angst, onzekerheid e.d.

In plaats van te erkennen dat wij mensen zijn die voelen, denken en doen en daar aandacht aan te besteden, behandelen we elkaar als robots die ogenschijnlijk geprogrammeerd zijn als perfecte machines die niet kunnen falen.

Bovenstaande thema’s zijn op te lossen en vragen allemaal om moedig leiderschap. Het leiderschap waarin je als leider bereid bent om het potentieel in jezelf, andere mensen en processen te zoeken en te ontwikkelen. Dit klinkt wellicht eenvoudig, in de praktijk blijkt het lastig te zijn. Het vraagt:

  1. Leren omgaan met kwetsbaarheid
  2. Ontwikkeling van zelfbewustzijn en zelfliefde
  3. Accepteren dat voorbeeldgedrag aanstekelijk is

Dit in de praktijk brengen, daar is moed voor nodig. De moed om jezelf te laten zien, in de wetenschap dat je niet alles weet en kunt en toch verantwoordelijk bent. Hoe fijn is het dan om te weten dat moed een vaardigheid is die je kunt leren. Dat kan door middel van training of coaching gebaseerd op het boek en onderzoek van Brené Brown, kijk op deze website voor meer informatie of check één van de andere Dare to Lead™-facilitators in Nederland: Roel van der Heijde, Mariska Cornelissen, Mieke Coupé, Marjon Bohré of Michelle Nicoud. We hebben allemaal onze eigen achtergrond en expertise. Onderzoek en voel vooral wat het beste bij jou past.