Menu

'Niets menselijks is mij vreemd'

'Niets menselijks is mij vreemd'

‘Niets menselijks is mij vreemd.’ Het is een uitspraak die ik mijzelf regelmatig hoor zeggen als ik met deelnemers in gesprek ben over het accepteren van de ongemakken die bij ons menszijn horen en de overlevingsstrategieën die we ontwikkeld hebben.

Ik krijg de uitspraak daarna regelmatig terug. In eerste instantie was ik daar blij mee. Deze week stelde ik mijzelf de vraag: Hoe wordt mijn opmerking eigenlijk gebruikt? Is mijn intentie wel goed overgekomen? Is het een excuus of een uitnodiging tot het ontwikkelen van zelfbewustzijn?

Hoe zou jij deze uitspraak gebruiken?

De uitspraak klopt, we maken ons allemaal wel eens schuldig aan wegbewegen, meepraten, ja zeggen en nee doen. De verleiding om een smoesje te verzinnen, is soms groot.

De vraag is of dat wat het ons oplevert meer waard is dan wat het ons kost… Hoe zie jij dat?

De ervaring heeft mij geleerd dat het uiteindelijk meer oplevert dan kost. Daarom geen uitstel meer van lastige gesprekken. Wel zorgvuldige voorbereiding. Zodat ook ik mijn aandeel kan pakken en niet in de verdediging of aanval ga.

#persoonlijkeontwikkeling #durfteverbinden #practicewhatyoupreach