Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Blog: Show up

Blog: Show up

Blog: Show up

Owning our story and loving ourselves through that process, is the bravest thing that we shall ever do.’ Deze tekst van Brené Brown staat al een aantal jaren op een armbandje dat ik bijna dagelijks draag. De eerste stap in het ‘durfteverbinden’-proces is namelijk jezelf toestemming geven om je te laten zien, ‘to show up’. Ook als dat falen of afwijzing betekent.

Trouw zijn aan jezelf
Trouw zijn aan jezelf en erop vertrouwen dat als je dat doet, het leven altijd iets goeds voor je in petto heeft. Ik vind het spannend. Want ik kom een ander ook graag tegemoet, ben dienstverlenend ingesteld en houd van het harmoniemodel (lees: ik ga confrontaties bij voorkeur uit de weg). Herken je dat, dat je ergens ja tegen hebt gezegd, terwijl je het eigenlijk niet wil? Afgelopen week had ik met zo’n situatie te maken.

Ik probeerde met iemand mee te bewegen, wilde haar niet teleurstellen, durfde niet goed nee te zeggen. Het had te maken met een artikel waarvoor ze me wilde interviewen. Hier werden voorwaarden aan gesteld waar ik me eigenlijk niet in kon vinden. Maar ik wil ook graag mijn ‘durfteverbinden’-verhaal met de wereld delen. Stel dat ik op mijn strepen zou gaan staan en het hele interview zou komen te vervallen. Dan was mijn kans voorbij. Want ergens is er altijd nog zo’n stemmetje in mij dat zegt, wees blij dat iemand aandacht aan je verhaal geeft. Het resultaat was dat ik krampachtig probeerde mee te bewegen met haar eisen, maar het voelde niet goed. Alles in mijn lijf gaf aan dat ik het recht moest zetten, hoe spannend ik dat ook vond.

Rechtgezet
Ik heb het rechtgezet, met kloppend hart en een kriebel in mijn buik. Het resultaat: opluchting en ontspanning aan mijn kant, teleurstelling maar ook begrip aan de andere kant.

Wat ik ervan geleerd heb, is dat ik het een volgende keer niet zover zal laten komen. Ik wil niet meer ontrouw zijn aan mezelf; kan het ook niet meer heb ik gemerkt. Het geeft teveel spanning en onrust als ik ontrouw ben, dat weegt niet op tegen het mezelf laten zien en uitspreken wat voor mij belangrijk is. En als het allebei spanning geeft, dan toch bij voorkeur die spanning die maakt dat ik trouw ben aan mezelf, zodat ik ook betrouwbaar ben voor mijn omgeving.

‘Wil je van het leven genieten?
Durf het dan te vertrouwen.’
Olaf Hoenson

Hartelijke groet,

Rianne