Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Echt zijn

Echt zijn

Echt zijn

Tijdens dag 6 en 7 van de opleiding Coachen met Hart en Ziel stond het thema ‘Echt zijn’ centraal. Een thema dat goed past bij mijn dagelijkse werk. Met durf te verbinden.nl probeer ik individuen, teams en organisaties te inspireren en helpen om echt te zijn. Voor mij gaat ‘echt zijn’ over waarachtigheid. Over onder ogen zien wat er echt is, dus ook durven zien wat er niet is en hoe machteloos dat kan voelen. ‘Echt zijn’ vraagt van ons om met onze aandacht in het hier en nu te zijn en niet bij het volgende overleg of dat van volgende week. Het vraagt om contact maken met wat er in het moment gebeurt en dat durven voelen en benoemen. Hoe ver we hier soms vandaan zijn, is voor mij één van de eye openers die mijn persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van mijn bedrijf mij hebben gebracht. De afgelopen jaren heb ik geleerd hoe waardevol, krachtig, spannend en vaak ook lastig het is om echt te zijn. Dat het een proces is dat tijd kost en om een moed vraagt. Dit verhaaltje uit “Het Fluwelen Konijn” van Margery Williams uit 1920 beschrijft heel mooi dat proces en wil ik graag met jullie delen. 

Echt zijn

“Wat is ECHT?” vroeg het Konijntje op een dag, toen ze naast elkaar lagen, vlak bij de haard in de kinderkamer, voordat Nana op zou komen ruimen. “Betekent het dat je van binnen iets hebt dat zoemt en van buiten een palletje?”

“Echt is niet hoe je gemaakt bent,” zei het Leren Paard. “Het is iets dat met je gebeurt. Als een kind lang, heel lang van je houdt, niet alleen om met je te spelen, maar ECHT van je houdt, dan word je ECHT.”

“Doet dat pijn?” vroeg het Konijntje.

“Soms wel,” zei het Leren Paard, want hij sprak altijd de waarheid. “Als je ECHT bent, dan geef je er niets om dat het pijn heeft gedaan.”

“Gebeurt het allemaal ineens, net als opgewonden worden?” vroeg hij, “of stukje voor stukje?”

“Het gebeurt niet allemaal ineens,” zei het Leren Paard. “Je wordt het gewoon. Het duurt een hele tijd. Daarom gebeurt het niet vaak met dingen die gemakkelijk breken, of scherpe randen hebben, of heel voorzichtig behandeld moeten worden. In het algemeen ben je tegen de tijd dat je ECHT wordt, meestal kaalgeknuffeld, en je ogen zijn eruit gevallen en je poten bengelen erbij en je ziet er haveloos uit. Maar dat geeft allemaal niets, want als je eenmaal ECHT bent, ben je niet lelijk meer, behalve voor mensen die het niet begrijpen.”