Heb je vragen? rianne@durfteverbinden.nl

>>Video: TEDx Maastricht BrainTrain

Video: TEDx Maastricht BrainTrain

Video: TEDx Maastricht BrainTrain

IK verbind, dus IK besta

‘And that’s why I’m standing here, sharing my story with you. Asking you to join me and find the courage to connect, so we can create a pleasant world for ourselves now and for the 9 billion in 2050. Thank you.’

En toen was het voorbij, mijn eerste publieke optreden in het Engels en dan ook nog voor TEDx Maastricht. Wat was het spannend. En wat was ik me daarvan bewust. O jee, nu heb ik niet zo in de camera gekeken als ik hoopte te kunnen doen. Ik heb gehoord dat mijn Engels niet perfect was. Hoe gaat dat er straks uitzien op video? Want ik heb mijn back up kaartjes nodig gehad om bij mijn verhaal te kunnen blijven en ziet dat er niet heel onprofessioneel uit.

O jee, het was niet perfect…

Dat kan en hoeft ook niet zei ik tegen mezelf. Maar was het wel goed genoeg?  Mijn worsteling met het loslaten van mijn streven naar perfectie, hij was er. Ook deze zondag, voor, tijdens en na mijn TEDx-talk. Van te voren wist ik dat het niet perfect zou gaan. Maar wat voelde ik me trots en vooral moedig over het feit dat ik er stond. De vragen na mijn TEDx-talk maakten het zo waard voor mij om er te staan en mijn verhaal te delen.

‘Niet genoeg’ zit in ons hoofd.
‘Je hart volgen kan toch alleen als je in een luxe positie bent?’ ‘Klanten moeten toch juist afhankelijk van je zijn, anders heb je toch geen bestaansrecht als bedrijf?’ Zodra we de stap willen maken om te gaan staan voor wat we waard zijn, zijn daar onze gedachten die ons aan het twijfelen brengen. ‘Is het wel goed genoeg voor de ander? Blijft er wel genoeg van waarde over als ik mezelf laat zien? Wat doet de concurrent?’ We zijn zo gewend geraakt aan het aanpassen van de buitenkant en het bedenken van iets waarvan we denken dat de ander dat graag wil horen, dat we ons niet meer kunnen voorstellen dat het zonder de ‘opschmuck’ genoeg is. Ik ken deze gedachten zo goed. Hoe spannend vind ik het om steeds opnieuw te gaan staan en mijzelf te laten zien aan de wereld. Hoe spannend is het dat straks deze video op internet te vinden is. En toch kies ik ervoor om het te doen. Ga ik steeds weer op zoek naar de moed om een volgende stap te zetten. Omdat ik oprecht geloof dat we door te verbinden de betrokkenheid kunnen creëeren die nodig is voor een aangenamere zakelijke wereld.

Kado
Steeds weer kom ik erachter hoeveel moed nodig is om te gaan staan voor wie we werkelijk zijn. Dat het kan, heb ik rondom mijn TEDx-talk aan den lijve ondervonden. Het vinden van de moed om het eerste contact te leggen, om mijn verhaal te delen en het risico te lopen dat ik zou horen dat het niet interessant genoeg zou zijn. De moed om mijn verhaal te presenteren aan een native speaking docente Engels. Steeds weer dat moment waar het gaat om ‘Is het goed genoeg? Mag het er zijn?’. De spanning in mijn lijf, mijn ademhaling die stokt. Maar hoe geweldig is het om daarna die ja te horen. De ja op mijn verhaal, de ja op het delen van mijn droom met de wereld. Zonder de moed en het risico op een nee, zou deze ja er niet zijn.

En hoe waar is de volgende tekst die ik door een dierbare vriendin vlak voor mijn TEDx-talk kreeg toegestuurd:

‘There’s no need to be perfect to inspire others.
Let others get inspired by how you deal with your imperfections.’